ÄOL:n kannanotto Opetushallitukselle lukiodiplomien kehittämisestä

12.5.2025

Kysely lukiodiplomien kehittämisestä, auki 14.4.–12.5.2025. 
 

https://link.webropolsurveys.com/S/A05FBFC7942B05A1

1. Miten nykyistä lukiodiplomitarjontaa tulisi kehittää? Mitä erityistä osaamista ja harrastuneisuutta tulisi voida osoittaa lukiodiplomilla?


Äidinkielen opettajain liiton mielestä lukiodiplomitarjontaan tulisi lisätä sanataidediplomi, jolla opiskelija voisi osoittaa omaa kirjallisuusharrastustaan joko lukijana tai kirjoittajana tai molempina.  Äidinkielen opettajain liitto järjesti jäsenilleen kyselyn, josta selvisi, että sanataidediplomia toivotaan lukiodiplomien valikoimaan.

Sanataiteen lukiodiplomi osoittaisi luovan kirjoittamisen tärkeyden hyvinvointia, luovuutta ja omaäänistä itseilmaisua tukevana harrastuksena ja työelämätaitona. Sanataiteen diplomin kautta nuorten kirjallinen luovuus tulisi nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi.

Valinnaisilla luovan kirjoittamisen kursseilla tehdään lukioissamme paljon sanataidetta, mutta sanataidediplomi nostaisi opiskelijoiden tuottamia tekstejä esiin pöytälaatikoista. Tekstien ja tekijyyden esiin ja yleisön luo nostaminen (käytännössä julkaiseminen) olisi opiskelijoille voimauttavaa ja kannustavaa. 

Sanataidediplomi rikastaa äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen sisältöjä. Se myös syventää kirjallisuustieteellistä osaamista.  Opiskelijoilla on valtavan paljon valmiuksia puhtaasti fiktiivisten tekstien tuottajina, mitä ei tällä hetkellä pääse näyttämään kuin satunnaisissa harjoituksissa äidinkielen ja kirjallisuuden opintojaksoilla – jos niilläkään. 

Eri puolilla maata on erilaisia käytäntöjä koulujen omien diplomien toteuttamisessa. Tasa-arvon kannalta olisi tärkeää, että luotaisiin lukiodiplomille valtakunnallinen normisto, esimerkiksi yhdenmukaiset termit. 

2. Miten ehdottamanne lukiodiplomi toteuttaisi lukion opetussuunnitelman perusteissa 2019 määrättyä lukiodiplomien tehtävää?

 
Opiskelija voi halutessaan rakentaa sanataidediplomiin näkökulman, joka ilmentää hänen paikallista tai muuta kulttuuritaustaansa. 

Sanataidediplomi tarjoaisi mahdollisuuden pitkäkestoiseen ja -jänteiseen työskentelyyn ja myös tärkeän tilan itsereflektoinnille. Luova kirjoittaminen – sanataide – on käytännössä usein hyvin lähellä myös terapeuttista kirjoittamista. 

Myös ulkopuolelta tulevan palautteen saaminen on erityisen tärkeää nuorille kirjoittajan aluille. 

Laatiessaan diplomiin kuuluvaa näyttöä, kuten esseetä, tutkielmaa tai esitystä, opiskelija pystyisi perehtymään ja syventymään itseään kiinnostavan aiheen teoriaan ja tekemään taustatutkimusta.

3. Millaisiksi arvioitte uuden lukiodiplomin järjestämisen edellytykset lukioissa, jos sellainen olisi mahdollista tarjota lukiokoulutuksen järjestäjän hyväksymässä opetussuunnitelmassa 1.8.2027 alkaen?


Useissa lukioissa on mahdollista suorittaa jo nyt sanataiteen opintojaksoja. Jotkin paikalliset sanataidetoimijat ovat ilmaisseet kiinnostustaan yhteistyöhön, ja työskentely heidän kanssaan olisi varmasti paitsi hedelmällistä, myös molempia osapuolia hyödyttävää, jos tähän annetaan mahdollisuus.

Diplomi tasoittaa opiskelijoiden mahdollisuuksia kaupunki- ja maaseutulukioissa. Sanataidediplomin suunnittelussa pitääkin ottaa huomioon, että sen toteuttaminen on helppoa ja sujuvaa myös pienissä lukioissa.

Uusi diplomi edellyttää koulutuksen järjestäjien informointia ja opettajien täydennyskoulutusta.

4. Muita näkemyksiänne lukiodiplomien järjestämisen lähtökohtiin ja tarjonnan kehittämiseen liittyen:


Sanataiteen lukiodiplomi muiden lukiodiplomien lailla vahvistaa alueellista tasa-arvoa ja tarjoaa mahdollisuuden harrastuneisuuden osoittamiseen asuinpaikkakunnasta riippumatta.