Toisen asteen Nuori Aleksis

Toisen asteen Nuori Aleksis -projekti toteutetaan muutaman vuoden tauon jälkeen vuonna 2023!

Nuori Aleksis -palkinto jaetaan parhaalle edellisvuonna ilmestyneelle kotimaiselle kaunokirjalle. Palkinnon saajan valitsee toisen asteen opiskelijoista koostuva raati.

Äidinkielen opettajain liitto kokoaa joka vuosi toisen asteen oppilaitosten opiskelijoista koostuvan valtakunnallisen lukijaverkoston, joka nimeää aina edellisenä vuonna ilmestyneistä kotimaisista kaunokirjoista parhaan.

Palkittava kirja valitaan listalta, johon on koottu viime vuonna ilmestyneitä romaaneja, novelli- ja runokokoelmia. Lasten- ja nuortenkirjat jäävät kilpailun ulkopuolelle, samoin viihdekirjallisuus ja näytelmät.

Kukin raatilainen lukee listalta sen verran kirjoja kuin ehtii, jaksaa ja haluaa. Luetuista teoksista pidetään kirjaa, ja niitä voi myös halutessaan arvioida lyhyesti. 


Aikataulu

6.2.–17.3.2023: Raatiin voi ilmoittautua mukaan tämän sivun ilmoittautumislomakkeella.

20.3.–7.9.2023: Opiskelijat ja opettajat saavat tarkemmat ohjeet ja raatilaisten lukuaika alkaa. Lukulistat ja kirja-arviot palautetaan sähköpostitse ÄOL:lle 7.9. mennessä.

6.10.2023: Loppuraati kokoontuu Äidinkielen opettajain liiton toimistolla Helsingissä.

28.10.2023: Loppuraati palkitsee valitsemansa kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla. Raatilaiset voivat ottaa mukaan opettajansa tai huoltajansa.


Nuoren lukijan huippuhetki

Luku-urakka alkaa maaliskuussa ja päättyy syyskuun alkupuolella, jolloin opiskelija lähettää liittoon luettelon lukemistaan kirjoista, valitsee niistä neljä mielestään parasta ja perustelee valintansa. Viisi suosituinta kirjaa valitaan loppuraadin arvioitaviksi.

Loppuraati koostuu lukijaverkoston parhaista lukijoista, ja se kokoontuu lokakuun alkupuolella Helsinkiin päättämään, mikä kirja ansaitsee vuoden Nuori Aleksis -palkinnon. Loppuraatiin pääsy on ollut monelle nuorelle opiskelun huippuhetki. Loppuraatilaiset saavat kaikki loppukilpailuun päässeet kirjat omikseen hyvissä ajoin, jotta ehtivät lukea ja arvioida ne.

Palkinto julkistetaan lokakuussa Helsingin Kirjamessuilla. Loppuraadin edustajat esittelevät palkittavan kirjailijan ja luovuttavat hänelle 1 500 euron rahapalkinnon. Kaikki lukijaverkostolaiset saavat palkitun kirjan ja todistuksen muistoksi urakastaan.

Julkisuutta omalle oppilaitokselle

Lukijat hakevat kirjat kirjastosta. Monet kirjastot ovat mielellään tukeneet nuoria lukijoita ja auttaneet kirjojen hankkimisessa esimerkiksi antamalla kaukolainaukset ilmaiseksi. Eri puolella Suomea kilpailu on tuonut opiskelijalle ja koululle myönteistä julkisuutta. Opettaja voikin olla yhteydessä paikallisiin tiedotusvälineisiin ja kertoa, että omassa koulussa on ahkera lukija, joka on päässyt mukaan valtakunnalliseen lukijaraatiin.

Kirjalista ja muut materiaalit

Vuoden 2019 Nuori Aleksis -palkinto

Annamari Marttinen: Korsetti, Tammi

Aiemmin palkitut:


2018
Rosa Liksom: Everstinna, Like Kustannus

2017
Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut, Myllylahti

2016
Elina Hirvonen: Kun aika loppuu, WSOY

2015
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys, WSOY

2014
Marja Björk: Poika, Like

2013
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja, Teos

2012
Johanna Sinisalo: Enkelten verta, Teos

2010
Kari Hotakainen: Ihmisen osa, Siltala

2009
Johanna Sinisalo: Linnunaivot, Teos

2008
Juha Itkonen: Kohti, Otava

2007
Tina ja Reko Lundán: Viikkoja, kuukausia, WSOY

2006
Tuomas Kyrö: Liitto, WSOY

2005
Maarit Verronen: Keihäslintu, Tammi

2003
Reko Lundán: Ilman suuria suruja, WSOY

2002
Maria Peura: On rakkautes ääretön, Tammi

2001
Jukka Heikkilä: Antigonos, jumalten poika, Karisto

2000
Pentti Saaritsa: Elävän mieli, WSOY

1999
Leena Krohn: Pereat Mundus: Romaani, eräänlainen, WSOY
 

Palkintoa ei myönnetty vuosina 2004, 2011, 2020, 2021 ja 2022.