Pikku-Finlandia 2016

Voittaja Ella Holttinen ja Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen Helsingin Akateemisen kirjakaupan Kohtauspaikalla.

Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen Kirjasäätiön järjestämä Pikku-Finlandia-kilpailu järjestettiin tänä vuonna 32. kerran. 

Lukiolaisten Pikku-Finlandia-esseekilpailun voitti vuonna 2016 Tampereen yhteiskoulun lukion Ella Holttinen (opettaja Vuokko Ala-Vannesluoma). 

Essee Onko Irma käynyt jo soittamassa sinun ovikelloasi? käsittelee Mikko Rimmisen niin ikään Finlandia-palkittua romaania Nenäpäivä (2010) ja ottaa myös vahvasti kantaa vakavaan yhteiskunnalliseen ongelmaan: yksinäisyyteen.

Pikku-Finlandian voittaja palkittiin Kirjan ja ruusun päivänä 23.4.2016 Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa. 

Pikku-Finlandia-kilpailuun lähetettiin 47 esseetä, joista lehtori Anita Julin valitsi loppuraadin luettavaksi kirkkaimman kärjen, seitsemän työtä. 

Loppuraadin muodostivat Opetushallituksen opetusneuvos Minna Harmanen, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen, Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Anna Hollsten, Parnasson vastaava tuottaja, kirjailija Karo Hämäläinen, joka edusti Suomen arvostelijoita, sekä ÄOL:stä Sari Hyytiäinen (raadin pj.) ja Ulla Koivukangas. 

Raati kehui Ella Holttisen esseetä erityisesti teeman, yksinäisyyden, pohdinnasta Nenäpäivän henkilöiden, varsinkin päähenkilö Irman, ja teoksen usein tragikoomisten tilanteiden tarkastelun rinnalla. 

Essee tuo ajankohtaisen aiheensa lähelle lukijaa ja vetoaa moraalitajuun. Kirjoittaja käyttää tulkintansa tukena ja vertailukohtana niin viimeaikaisia yksinäisyydestä tehtyjen tutkimusten tuloksia kuin muiden romaanien yksinäisten hahmojen henkilökuviakin. Esille tulevat myös monet projektit, joilla yksinäisyyden ongelmaan on yhteiskunnassamme yritetty tarttua. 

Raati kehui esseetä selkeästä rakenteestaan ja taitavasta retoriikasta sekä sujuvista siirtymistä romaanin maailmasta aiheen yleiseen pohdintaan ja muiden aineistojen tarkasteluun. Ella Holttisen esseen näkemys välittyy lukijalle “tuoreesti ja energisesti”. 

Essee päättyy vetoavasti: “Yksinäisyys ei poistu räväköillä mainoskampanjoilla vaan pienillä empatian osoituksilla ja lähimmäisenrakkaudella. Raastavan yksinäisyyden voi päättää myös yksi sattumanvarainen ovikellonsoitto.”

Loppukilpailutyöt 2016


VOITTAJA

Ella Holttinen
Onko Irma käynyt jo soittamassa sinun ovikelloasi?
Opettaja: Vuokko Ala-Vannesluoma
Tampereen yhteiskoulun lukio

MUUT FINALISTIT

Heidi Storberg
Kärsimyksen kautta kruunun saat kirkkaimman
Opettaja: Tytti Savolainen
Porin suomalaisen yhteislyseon lukio

Vertti Luostarinen
Kullervo-kompleksi
Opettaja: Päivi Aro
Tampereen yhteiskoulun lukio

Riina Niemi
Meno-paluu tuonpuoleisuuteen
Opettaja: Minna Kujala
Kouvolan Yhteislyseo

Jasmin Kuusela
Sen pituinenko se sivilisaatio?
Opettaja: Kristiina Kangas
Järvenpään lukio

Elisa Seppänen
Valintoja, vastuuta ja vapautta
Opettaja: Sinikka Herajärvi
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Viivi Huttunen
Elämän totuutta etsiessä
Opettaja: Päivi Mällinen
Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio