Pikku-Finlandia 2021

Pikku-Finlandia-palkinto Elli Amali Mäntymaalle

Äidinkielen opettajain liiton Pikku-Finlandia-kirjallisuusesseekil­pailun voitti Jyväskylän Lyseon lukion opiskelija Elli-Amali Mäntymaa. Hänet palkittiin Helsingin Kirjamessuilla Lonna-lavalla 28.10. klo 12.00. Mäntymaan esseen Elämisen riemukas ahdinko aineistona on amerikkalaisen Brad Aaron Modlinin runokokoelma Everyone at this Party has Two Names (2016).

Elli-Amali Mäntymaa Jyväskylän lyseon lukio

Kilpailuun lähetettiin tänä vuonna 35 kirjallisuuses­seetä, joista loppukil­pailuun pääsi kuusi. Palkintoraatiin kuuluivat Virva Lehmusvaara (raadin puheenjohtaja, Äidin­kielen opettajain liitto), Minna Harmanen (opetus­neuvos, Opetus­halli­tus), Karo Hämäläinen (kirjailija ja Parnasso-leh­den vastaava tuot­taja), Anna Holl­sten (yliopistonlehtori, Helsingin yli­opisto) ja Sirpa Kähkönen (Suomen Kirjaili­jaliiton puheenjohtaja).

Palkintoraadin mukaan Mäntymaan essee on rohkean omaääninen, tyylillisesti ylivertainen ja osoittaa nuorelle kirjoittajalle poikkeuksellista näkemyksellisyyttä. Essee erottui finalistien joukosta sekä ilmaisullaan että lähtökohdillaan. Vyörytysmäisessä ja vahvan poeettisessa esseessä kuvataan ”elämän suurta juhlaa”, joka hurmoksellisuuden ja pienistä arjen ilmiöistä haltioitumisen kautta kulkee siihen päätelmään, että ”mitä vanhemmaksi tulee, sitä suuremmassa määrin ymmärtää, että elämä on paljolti viivyttelyä”.

Mäntymaa on lukenut Modlinin teoksen alkuperäiskielellä englanniksi, eikä sitä ole toistaiseksi suomennettu. Raati kehuikin Mäntymaan taitoa kääntää englanniksi luetun runokokoelman vaikutelmat runsaalle ja syvälle suomen kielelle. ”Hän osaa kirjoittaa”, tiivisti Karo Hämäläinen lukiolaiskirjoittajan taidot.

Pikku-Finlandia-kilpailu järjestettiin tänä vuonna 37. kerran. Kilpailu to­teutetaan Suomen Kirjasäätiön tuella.

 

LOPPUKILPAILUTYÖT 2021

 

VOITTAJA

Elli-Amali Mäntymaa: Elämisen riemukas ahdinko
Jyväskylän Lyseon lukio
Opettaja: Sisko Jääskeläinen

 

MUUT FINALISTIT

Katja Hulkkonen: Muottiin sopimaton onni
Kannaksen lukio
Opettajat: Kirsi Niemissalo-Kupiainen ja Heidi Toivonen

Lauri Mentula: Postmoderni tragedia
Tapiolan lukio
Opettaja: Katariina Soine

Riku Mentula: Niin se käy
Tapiolan lukio
Opettaja: Katariina Soine

Miska Soininen: Sellaisia me olemme
Kallion lukio
Opettaja: Ina Mutikainen

Anna Väisänen: Ympyrää ja sävellystä etsimässä
Kalevan lukio
Opettaja: Jenni Hurme