Vuoden äidinkielen opettajaksi Karl Grünn Kastellin lukiosta

21.1.2023 klo 13:00

Kuva: Ritchie Torres
Kuva: Ritchie Torres

Vuoden 2023 äidinkielen opettajaksi on valittu Karl ”Kalle” Grünn. Grünn työskentelee Kastellin lukiossa äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina. Hänet palkittiin Äidinkielen opettajain liiton talvipäivillä Oulussa 21.1.2023.

Karl Grünn on osallistunut aktiivisesti oppiaineemme opetukseen ja sen kehittämiseen. Hän on ahkera ja aikaansaava ammattilainen. Nuoremmille opettajille hän on esikuva suomen kielen ja kirjallisuuden salojen avaajana. Valtakunnallisesti Grünn on vaikuttanut useita kausia ÄOL:n hallituksessa ja työryhmissä: hän jaksaa olla vuosikymmenestä toiseen mukana edistämässä oppiaineemme asiaa.

Kastellin lukioon Grünn tuli äidinkielen ja kirjallisuuden lehtoriksi 1996. Sitä ennen hän toimi Helsingin yliopistossa kirjallisuushistorian suurprojektin tutkijana ja opettajankoulutuslaitoksessa kotimaisen kirjallisuuden lehtorina.

Oppikirjatyö ja sensorointi on ollut lähellä Grünnin sydäntä aina. Hän on tehnyt oppimateriaalia lukion Kivijalka-sarjaan ja Äly-oppimisympäristöön. Hän on toimittanut myös Ylioppilastekstejä-kokoelmaa useana vuonna. Lisäksi hän on ollut mukana tekemässä julkaisuja kirjallisuuden opettamiseen.

Grünn on myös toiminut ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen ja kirjallisuuden sensorina parikymmentä vuotta ja jakanut aktiivisesti asiantuntemustaan alueensa opettajille paikallisissa sensoritapaamisissa sekä muissa koulutuksissa. 

Lukuharrastustakin Grünn on edistänyt, sillä hän on osallistunut Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomien luomiseen ja niiden kehittämiseen. 2000-luvun alussa hän on saanut Pääskys-palkinnon monipuolisesta työstään innostaa lapsia ja nuoria lukemaan.

Karl Grünn on arvostettu ammattilainen, opiskelijoiden etua ajatteleva, innostava ja tinkimätön äidinkielen opettaja.