Yläkoulun Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto 2022: Lukijaraati on aloittanut työnsä

29.3.2022

Äidinkielen opettajain liitto on jälleen koonnut yläkoulun oppilaista koostuvan lukijaraadin, joka jakaa vuoden 2022 yläkoulun Nuori Aleksis -palkinnon. Palkinto myönnetään edellisvuonna ilmestyneelle kotimaiselle nuorille suunnatulle kauno- tai tietokirjalle. Viime vuonna raati palkitsi Elisa Niemisen teoksen Rikki revityt (Myllylahti). Yläkoulun Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto myönnetään tänä vuonna jo kolmatta kertaa.

Yläkoululaisten muodostaman raadin luku-urakka on juuri käynnistynyt. Tänä vuonna lukijaraatiin kuuluu 108 oppilasta 45 oppilaitoksesta Etelä-Suomesta Lappiin. Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin tavoitteena on paitsi löytää nuorten kirjasuosikki myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta. Vaikka lukemisen vähenemisestä ja lukutaidon heikkenemisestä puhutaan paljon, on meillä myös nuoria, jotka ovat kiinnostuneita kirjallisuudesta ja lukemisesta. Yläkoulun Nuori Aleksis -projekti nostaakin lukevat nuoret esiin!

 

Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin kulku on seuraava:

  • Maalis-huhtikuu 2022: Lukijaraatiin kuuluvat oppilaat aloittavat lukemisen ja lukevat valintansa mukaan Äidinkielen opettajain liiton kokoamalta 65 teoksen kirjalistalta viime vuonna ilmestynyttä kotimaista, nuorille suunnattua kauno- ja tietokirjallisuutta.
  • Elokuu 2022: Raatilaisten opettajat palauttavat listat raatilaisten lukemista teoksista ja omista suosikeista perusteluineen. Palkintoehdokkaat kootaan raatilaisten kirja-arvioiden perusteella. Loppuraatiin valitaan viisi aktiivisinta lukijaa.
  • Syyskuu 2022: Loppuraati tutustuu palkintoehdokkaisiin ja kokoontuu päättämään palkinnon saajan.
  • Syys-lokakuu 2022: Loppuraati jakaa 1500 euron palkinnon valitsemalleen kirjailijalle Turun Kirjamessuilla.

 

Lisätiedot:     Jenni Fabritius, Äidinkielen opettajain liitto
                      jenni.fabritius@aidinkielenopettajainliitto.fi, 050 593 2012