ÄOL:n toiminnanjohtajan Sari Hyytiäisen kannanotto lukutaidosta turvallisuuden perustana

23.3.2022

Lukijalta|Lukijalta

Hyvä lukutaito luo yhteiskunnallista turvallisuutta – on osattava erottaa informaatio ja disinformaatio toisistaan

On aivan keskeinen kansalaistaito oppia lukemaan erilaisia tekstejä, ymmärtämään tekstin tekijän sanoma, keinot sen välittämiseen ja tarkoitusperä, kirjoittaa Äidinkielen opettajain liiton toiminnanjohtaja Sari Hyytiäinen.

5:00

Suomen turvallisuus on syystä puhututtanut viime viikkoina erittäin laajasti samalla, kun olemme seuranneet Ukrainan kammottavaa tilannetta. Media ja sosiaalinen media ovat päivittäneet tietojamme hetki hetkeltä, yötä päivää tekstein, kuvin, videoin.

Uutisten ja viestien lukijan medialukutaitoa haastetaan jatkuvasti – on osattava erottaa informaatio ja disinformaatio toisistaan. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan näytä aina onnistuvan – disinformaation vaikutukset ovat nyt räikeästi kaikkien nähtävillä.

Yhteiskunnallisen turvallisuuden pohja luodaan sillä, että kansalaisilla on hyvä lukutaito ja kyky erottaa totuus valheesta, informaatio disinformaatiosta. Kriittinen monilukutaito on äärimmäisen tärkeä. Lukutaidotonta viedään kuin sitä kuuluisaa pässiä narussa.

Suomessa on erittäin tärkeää panostaa vahvasti koulutukseen ja erityisesti siihen, että kaikille taataan hyvä monilukutaito. On aivan keskeinen kansalaistaito oppia lukemaan erilaisia tekstejä, ymmärtämään tekstin tekijän sanoma, keinot sen välittämiseen ja tarkoitusperä. Kynä voi olla käyttäjänsä kädessä äärimmäisen vahva ase.

Puolueet hahmottelevat parhaillaan uusia ohjelmalinjauksiaan. Viisas on se, joka panostaa koulutukseen ja lukutaitotyön tukemiseen. Tehdään kaikista suomalaisista lukevia suomalaisia ja Suomen kunnista Lukevia kuntia.

 

Sari Hyytiäinen

toiminnanjohtaja, Äidinkielen opettajain liitto ry

 

Aamulehti 23.3.2022