Yläkoulun Nuori Aleksis -palkinto Elisa Niemiselle

1.10.2021

Kuvassa vasemmalta: Julia Berg (Helsingin normaalilyseo), Lotta Sainio (Sammon koulu), Eerika Mäki (Sydän-Laukaan koulu), Fanni Karjalainen (Kajaanin lyseo) ja kirjailija Elisa Nieminen. Kuvasta puuttuu loppuraatilainen Saana Väike (Karan koulu).
Kuvassa vasemmalta: Julia Berg (Helsingin normaalilyseo), Lotta Sainio (Sammon koulu), Eerika Mäki (Sydän-Laukaan koulu), Fanni Karjalainen (Kajaanin lyseo) ja kirjailija Elisa Nieminen. Kuvasta puuttuu loppuraatilainen Saana Väike (Karan koulu).

Elisa Nieminen on valittu Nuori Aleksis 2021 -palkinnon saajaksi romaanillaan Rikki revityt (Myllylahti, 2020). 1500 euron rahapalkinnon myöntää Äidinkielen opettajain liitto.

Niemisen lisäksi ehdolla oli­vat

  • Anne-Maija AaltoKorento, Otava
  • Meri LuttinenMyrskynsilmä, WSOY
  • Anniina MikamaTinasotamiehet, WSOY ja
  • Salla SimukkaLukitut, Tammi.

Palkinto jaetaan parhaalle edellisvuonna il­mestyneelle nuorille suunnatulle kauno- tai tietokir­jalle. Sen saajan valitsee yläkoulun oppilaiden muodostama raati, jonka ko­koaa Äidinkielen opettajain liitto. Elisa Nieminen on toinen yläkoulun Nuori Aleksis ‑palkinnon saanut kirjailija – viime vuonna palkinnon voitti Marisha Rasi-Koskisen teos Auringon pimeä puoli.

Nuori Aleksis -esiraatiin kuului 60 yläkouluikäistä huippulukijaa eri puolilta Suomea. Raatilaiset lukivat kevään ja kesän aikana vuonna 2020 jul­kais­tua kotimaista nuorille suunnattua tieto- ja kaunokir­jallisuutta. Luku-urakan päätteeksi kukin raatilai­nen lis­tasi neljä suosikkiaan, ja valintojen perusteella Äidinkielen opettajain liitto nimesi palkinto­ehdokkaiksi viisi eniten ääniä saanutta teosta.

Jokainen esiraatilainen luki vähintään 15 teosta; keskimäärin esiraatilaiset lukivat 22 kirjaa, ahkerimmat kaikki listalla olleet teokset. Esiraadin viisi parasta lukijaa pääsivät loppuraatiin, joka valitsi ehdokkaiden joukosta palkittavan teoksen.

Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin tavoitteena on paitsi löytää nuorten kirjasuosikki myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta.

 

Loppuraadin perustelut:

Rikki revityt on koskettava tarina lähisuhdeväkivallasta, narsismista ja niiden vaikutuksista. 17-vuotias Eveliina taistelee päivittäin veljensä narsismin ja siitä aiheutuvan pelon ja ahdistuksen kanssa, jotka välittyvät vahvasti lukijalle. Kaiken synkkyyden keskellä on kuitenkin myös toivo paremmasta. Koukuttavan teoksen juoni ei jää junnaamaan paikalleen, ja se on selkeälukuinen sekä hyvin kuvailtu.

Herkässä teoksessa narsismia on kuvattu realistisesti ja kirjailija nostaa rohkeasti esiin yhteiskunnan epäkohtia. Taitavasti rakennettu juoni pitää lukijan mielenkiinnon kirjassa koko ajan, haastaen lukijan ajattelemaan omaa toimintaansa. Teokseen sopivat takaumat luovat moniulotteisemman ja toimivamman kokonaisuuden. Mielenkiintoiset ja samaistuttavat henkilöhahmot kehittyvät koko teoksen ajan ja lukija oppii ymmärtämään heidän ajatusmaailmaansa. Osuva nimi ja puoleensavetävä kansikuva kruunaavat teoksen.