Kirjojen äärelle entistä helpommin – yleisten kirjastojen valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma on avattu

5.8.2021

Heinäkuussa 2021 on avattu uusi valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma kauno- ja tietokirjallisuutta. Kehittyvä kokoelma mahdollistaa kirjojen saatavuuden kaikkialla Suomessa. Palvelun käyttämiseen tarvitset vain kirjastokortin!

Lapset ja nuoret voivat lukea tai kuunnella sisältöjä samoilla tutuilla laitteilla, joita he jo muutenkin käyttävät. Kirjastojen valtakunnallinen digikokoelma tarjoaa myös kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa, kun kokonaiset koululuokat voivat yhtä aikaa lainata saman teoksen.

 

Mitä digikokoelma sisältää?

Kokoelma sisältää laadukkaan lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisen e- ja äänikirjallisuuden mukaan lukien tietokirjat. Kokoelma ei sisällä digilehtiä.

Kokoelma avataan peruskokoelmalla, jossa on yhteensä 95 lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisestä nimekettä. Suomenkielisiin nimekkeisiin on 50 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi ja ruotsinkielisiin 10 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi.

Kokoelma on päivittyvä, ja siihen hankitaan uutta kirjallisuutta tarjonnan mukaan. Lisenssejä hankitaan lisää myös kysynnän mukaan.

Kokoelmaan tulevat kirjat valitsee valtakunnallinen valintatyöryhmä, jota organisoi Seinäjoen kaupunginkirjasto. Hankinta tehdään keskitetysti Yleisten kirjastojen konsortion tai Helsingin kaupunginkirjaston toimesta. 

 

Miten kokoelma käytännössä toimii?

Kokoelmaan kirjaudutaan ja nimikkeet lainataan tai varataan omalla kirjastokortilla.

Kokoelman teokset ovat valtakunnallisesti yhteisesti käytettävissä. Mikäli kaikki kokoelman lisenssit ovat käytössä, muodostuu kirjaan valtakunnallinen varausjono.

 

Miten e- ja äänikirjoja voi lainata?

E- ja äänikirjat toimivat älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi ladata maksutta sovelluskaupoista Ellibs-sovelluksen. Aineistoa voi käyttää myös Ellibsin verkkokirjastossa osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/collection (pudotusvalikosta valitaan oman kirjaston nimi).

 

Kuka rahoittaa hankkeen?

Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanke on saanut valtakunnallisen rahoituksen valtion lisätalousarviosta 4/2020.

 

Kuinka kauan kotimaiset ääni- ja e-kirjat ovat kaikkien saatavilla? Kuinka kauan hanke kestää?

Hanke kestää 31.5.2023 saakka.

 

Uutisen liitteestä löytyy lista tällä hetkellä saatavissa olevista kirjoista.