Yläkoulun Nuori Aleksis -lukijaraati on aloittanut työnsä

6.4.2021

Äidinkielen opettajain liitto on jälleen koonnut yläkoulun oppilaista koostuvan lukijaraadin, joka jakaa yläkoulun Nuori Aleksis -palkinnon parhaaksi valitsemalleen edellisvuonna ilmestyneelle kotimaiselle nuorille suunnatulle kauno- tai tietokirjalle. Viime vuonna raati palkitsi Marisha Rasi-Koskisen teoksen Auringon pimeä puoli (WSOY). Yläkoulun Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto myönnetään tänä vuonna toista kertaa.

Yläkoululaisten muodostaman raadin luku-urakka on juuri käynnistynyt. Tänä vuonna lukijaraatiin kuuluu 121 oppilasta 44 oppilaitoksesta Helsingistä Tornioon. Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin tavoitteena on paitsi löytää nuorten kirjasuosikki myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta. Vaikka lukemisen vähenemisestä ja lukutaidon heikkenemisestä puhutaan laajalti, on meillä myös nuoria, jotka ovat kiinnostuneita kirjallisuudesta ja lukevat paljon. Yläkoulun Nuori Aleksis -projekti nostaa heidät esiin!

Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin kulku on seuraava:

  • Huhtikuu 2021: Lukijaraatiin kuuluvat oppilaat aloittavat lukemisen ja lukevat valintansa mukaan Äidinkielen opettajain liiton kokoamalta 63 teoksen kirjalistalta viime vuonna ilmestynyttä kotimaista, nuorille suunnattua kauno- ja tietokirjallisuutta.
  • Elokuu 2021: Raatilaisten opettajat palauttavat listat raatilaisten lukemista teoksista ja omista suosikeista perusteluineen. Palkintoehdokkaat kootaan kirja-arvioiden perusteella. Loppuraatiin valitaan viisi aktiivisinta lukijaa.
  • Syyskuu 2021: Loppuraati tutustuu palkintoehdokkaisiin ja kokoontuu päättämään palkinnon saajan.
  • Lokakuu 2021: Loppuraati jakaa 1500 euron palkinnon valitsemalleen kirjailijalle Turun Kirjamessuilla, jos messut järjestetään normaalisti.

Lisätiedot: 

Jenni Fabritius
jenni.fabritius@aidinkielenopettajainliitto.fi
050 593 2012