Hirmuista! Ihanata! – Seitsemän veljestä nyt -kilpailun voittajat

9.10.2020

Aleksis Kiven Seuran ja Äidinkielen opettajain liiton yhteisessä kilpailussa palkittiin perusopetuksen ja toisen asteen oppilaita

 

Aleksis Kiven Seura ja Äidinkielen opettajain liitto ovat järjestäneet tänä vuonna yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnatun kilpailun Hirmuista! Ihanata! – Seitsemän veljestä nyt. Kilpailussa etsittiin nykynuorten uusia ja tuoreita näkökulmia Aleksis Kiven romaaniin, joka julkaistiin 150 vuotta sitten keväällä 1870. 

Kilpailu on osa Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden ohjelmaa, jonka suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Kaikille kilpailuun osallistuneille suunnatussa videotervehdyksessään presidentti Halonen onnittelee uskaltautumisesta kirjalliseen seikkailuun. ”Pidin kovasti teidän ideoistanne siirtää veljekset nykyaikaan, eri ympäristöihin ja jopa eri sukupuoleen. Se antaa meille muillekin ajatuksia ja oivalluksia Kiven henkilöhahmoista ja silloin vallinneesta yhteiskunnasta”, hän toteaa. 

Kilpailuun sai osallistua kahdella vaihtoehtoisella teemalla: 

1. 7 veljestä 3 minuutissa -video 

2. Seitsemän veljestä tänään – vapaa toteutustapa (teksti, video, podcast, kuva tai kuvasarja, musiikkitallenne tai Powerpoint-esitys) 

 

Aiheiksi valikoitui muun muassa romaanin tapahtumia, henkilöhahmojen esittelyjä ja heidän suhteiden tarkastelua sekä koko romaanin esittelyjä. 

Kilpailuun osallistuttiin yhteensä lähes 50 työllä, joiden kekseliäisyys ja tasokkuus on ilahduttanut kilpailun palkintoraatia. ”Kilpailuun osallistuneet nuoret ovat paneutuneet aiheeseen monipuolisesti ja perinpohjaisesti. Voittajatöistä näkyy tekemisen ilo”, toteaa Anne Helttunen, Äidinkielen opettajain liiton toiminnanjohtaja. 

Palkintoraati on valinnut yläkoulusarjasta seuraavat voittajat: 

1. palkinto (500 e): Mila Kala, Elsi Lakaniemi, Teela Saarentaus ja Tiia Ylinen (Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu): Seitsemän siskoksen seikkailut -kertomus 

2. palkinto (300 e): Jeniina Limola (Pakilan yläaste, Helsinki): Metsäretki-kertomus 

3. palkinto (200 e): Jenna Pyykkönen (Pudasjärven hirsikampus, Syöte): Seitsemän veljestä kuvin ja sanoin -video 

 

Lisäksi palkintoraati myöntää kunniamaininnat Sandra Martikaisen (Mukkulan peruskoulu, Lahti) Veljekset Hiidenkivellä -kuvalle, Anton Saarmanin (Mukkulan peruskoulu, Lahti) Seitsemän miehen voima -musiikkitulkinnalle sekä Oskari Sauniston ja Veikka Kososen (Mertalan koulu, Savonlinna) Laurin luontoloki -videolle. 

Toisen asteen sarjasta palkintoraati on valinnut seuraavat voittajat: 

1. palkinto (500 e): Elli Eveliina Suhonen (Arkadian Yhteislyseo, Nurmijärvi): Veljekset luuhun ja vereen -näytelmän 1. näytös 

2. palkinto (300 e): Joonatan Pekola, Nico Lehtinen, Benjamin Hirvensalo, Petra Repo, Anttu Pitkälä, Rene Malmstrom ja Eetu Hellman (Kallion lukio, Mäntsälän lukio, Haukiputaan ammattikoulu, Lahden lyseo, Keuda [Kerava]): 7 broidia -video.

3. palkinto (200 e): Aleksi Lokki (Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu): Onnellisuuden vastakohdat -essee 

 

Palkintoraati myöntää toisen asteen sarjan kunniamaininnat Arttu Nevalan (Madetojan musiikkilukio, Oulu) Kolme ja puoli veljestä -tarinalle ja Viivia Pohjavuoren (Kaurialan lukio, Hämeenlinna) pohtivalle tekstille Ne oikeasti hyvät syyt rakastua Seitsemään veljekseen

”Kilpailun avulla olemme saaneet yläkoululaisia ja toisen asteen opiskelijoita rakentamaan omaa suhdettaan Kiven klassikkoon. Nyt on hieno nähdä, miten Jukolan veljekset elävät 2020-luvun Suomessa”, Aleksis Kiven Seuran puheenjohtaja Sakari Katajamäki iloitsee onnistuneesta kilpailusta. Aleksis Kiven Seura onkin julkaissut runsaasti kilpailutöitä kanavissaan, jotta myös suuri yleisö pääsee nauttimaan hienoista töistä ja tarkastelemaan tämän päivän näkökulmia 150-vuotiaaseen romaaniin. Julkaistuja kilpailutöitä voi jakaa vapaasti sosiaalisen median kanavissa. 

Lisätietoja: 

Äidinkielenopettajain liiton toiminnanjohtaja Anne Helttunen, etunimi.sukunimi@aidinkielenopettajainliitto.fi, p. 0400 876 548 

Aleksis Kiven Seuran puheenjohtaja Sakari Katajamäki, etunimi.sukunimi@finlit.fi, p. 0400 908 056