Yläkoulun Nuori Aleksis -palkinto Marisha Rasi-Koskiselle

1.10.2020 klo 13:59

Marisha Rasi-Koskinen on valittu Nuori Aleksis 2020 -palkinnon saajaksi romaanillaan Auringon pimeä puoli (WSOY, 2019). 1500 euron rahapalkinnon myöntää Äidinkielen opettajain liitto.

Rasi-Koskisen lisäksi ehdolla oli­vat

  • Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille, Otava
  • Sanna Isto: Sirpale, WSOY
  • Anniina Mikama: Huijarin oppipoika, WSOY
  • Elina Rouhiainen: Väki Aistienvartija, Tammi.

Palkinto jaetaan parhaalle edellisvuonna il­mestyneelle nuorille suunnatulle kauno- tai tietokir­jalle. Sen saajan valitsee yläkoulun oppilaiden muodostama raati, jonka ko­koaa Äidinkielen opettajain liitto. Rasi-Koskinen on ensimmäinen yläkoulun Nuori Aleksis ‑palkinnon saanut kirjailija.

Nuori Aleksis -esiraatiin kuului 71 yläkouluikäistä huippulukijaa eri puolilta Suomea. Raatilaiset lukivat kevään ja kesän aikana vuonna 2019 jul­kais­tua suomalaista nuorille suunnattua tieto- ja kaunokir­jallisuutta. Luku-urakan päätteeksi kukin raatilai­nen lis­tasi neljä suosikkiaan, ja valintojen perusteella Äidinkielen opettajain liitto nimesi palkinto­ehdokkaiksi viisi eniten ääniä saanutta teosta.

Jokainen esiraatilainen luki vähintään 15 teosta; keskimäärin esiraatilaiset lukivat 24 kirjaa, ahkerimmat kaikki 68 listan teosta. Raatilaiset saivat luku-urakan helpottamiseksi käyttöönsä BookBeatin lahjoittaman lisenssin. Esiraadin kuusi parasta lukijaa pääsivät loppuraatiin, joka valitsi ehdokkaiden joukosta palkittavan teoksen.

Loppuraadin perustelut:

Auringon pimeä puoli on kiehtova kertomus aikamatkustamisesta ja kasvamisesta. Juoni on yhtenäinen ja mukaansatempaava. Kerrontatyyliltään teos on mielenkiintoinen ja saa lukijan pohtimaan syvällisiä. Romaani on kieleltään persoonallinen ja kaunis. Kertojan huomautukset tuovat teokseen lisää ulottuvuuksia. Ajan eri tasoja käytetään hyvin, ja ne avataan lukijalle, mikä on hyvä asia etenkin nuortenkirjassa Tapahtumat ovat selitettävissä järjellä ja etenevät loogisesti. Mukana on paljon symboliikkaa, ja moni asia saa uuden merkityksen juonen edetessä. Jokainen kirjan henkilöistä on moniulotteinen ja tarkoituksenomainen. Hahmojen väliset suhteet ovat järkeenkäyviä ja juonen rakennetta yhteen punovia. Kaiken kaikkiaan Auringon pimeä puoli edustaa suomalaisen nuortenkirjallisuuden parhaimmistoa.