Syysloma on nyt Lukuloma -tiedote vanhemmille

1.10.2019

Arvoisat huoltajat!

Syysloma on nyt Lukuloma

Syysloma lähestyy! Nyt on aika valmistautua lukemaan koko perhe yhdessä. Suomessa halutaan tukea lasten ja nuorten lukuintoa ja lukutaitoa, joka on heikentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten lukuintoa voi parhaiten tukea luokkakaverit, vanhemmat ja lähipiirissä olevat aikuiset.

Vanhempien tuella ja esimerkillä on suuri merkitys lapsen lukuinnon herättäjänä. Lapsista, joille on pienenä luettu ääneen kirjoja, suurin osa pitää lukemisesta myös aikuisena. Lapselle ja nuorelle kannattaa siis antaa kirja käteen.

Sosiaalisen median esikuvilla on myös iso merkitys ja olemme iloisia, että mm. Leijona-maalivahti Kevin Lankinen näyttää esimerkkiä Facebookiin perustetulla Lankisen lukupiirillä. 

Lukutaito on tärkein kansalaistaito, se kiinnittää nuoren yhteiskuntaan, auttaa töihin pääsyssä, lisää tunnetaitoja, keskittymiskykyä sekä työmuistia. Tällä hetkellä joka kymmenennellä perusopetuksen päättävällä nuorella ei ole riittävää lukutaitoa, jotta hän voisi selvitä myöhemmistä opinnoista. Tähän me kaikki haluamme tarttua ja yrittää löytää yhteistä aikaa lukemiseen. 

Haastamme kaikki perheet viettämään syyslomaa Lukulomana. 

Upea kansallinen kirjasto tarjoaa Lukuloma-lukemista jokaiselle! 

Tässä lukuvinkkejä kaikenikäisille: 
https://lukemo.fi/
https://www.kirjasampo.fi/fi/sivupiiri-lukulomavinkit-nuorille-ja-lapsille

Syysloma on Lukuloma -kampanja on lukemista edistävien järjestöjen yhteisponnistus, jota kulttuuriministeri Hanna Kosonen myös tukee. Lukuloma lanseerataan virallisesti Turun kirjamessuilla, jossa siitä kertoo tarkemmin Suomen kustannusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sakari Laiho ja Lukuliikkeen koordinaattori Pia Lumme. 

Lisätietoa materiaalista ja Lukulomasta: www.lukuloma.fi
Tutustu lisää myös Lukuliikkeeseen: www.oph.fi/lukuliike

Lukuiloa jokaiseen kotiin!

Lukulomatyöryhmän puolesta 

Pia Lumme                                               Anne Helttunen

Lukuliike, Opetushallitus                          Äidinkielen opettajain liitto

pia.lumme@oph.fi                                    anne.helttunen@aidinkielenopettajainliitto.fi