Nuori Aleksis -lukijaraati on aloittanut työnsä

5.4.2018

Äidinkielen opettajain liitto kokoaa vuosittain äidinkielen ja kirjallisuuden opettajien avulla toisen asteen opiskelijoista koostuvan raadin, joka jakaa Helsingin Kirjamessuilla Nuori Aleksis -palkinnon parhaaksi valitsemalleen edellisvuonna ilmestyneelle kotimaiselle kaunokirjalle.

Tänä vuonna suureen lukijaraatiin kuuluu 52 opiskelijaa 29 oppilaitoksesta ympäri Suomen. Raatilaisten luku-urakka on juuri alkanut.

Nuori Aleksis -prosessin kulku on seuraava:

  • Huhtikuu 2018: Suuren lukijaraadin jäsenet aloittavat työnsä ja lukevat valintansa mukaan Äidinkielen opettajain liiton kokoamalta 157 teoksen kirjalistalta viime vuonna ilmestynyttä kaunokirjallisuutta. Listassa ei ole mukana lasten- ja nuortenkirjoja, muistelmia, viihdekirjoja, näytelmiä tai omakustanteita eikä sellaisia kirjoja, joiden kirjastosaatavuus on heikko.
  • Elokuu 2018: Raatilaiset palauttavat kuun loppuun mennessä ÄOL:n toimistolle listat lukemistaan teoksista ja omista suosikeistaan perusteluineen. Toimistolla kootaan kirja-arvioiden perusteella palkintoehdokkaat ja valitaan noin viisi aktiivisinta lukijaa loppuraatiin.
  • Elo–syyskuu 2018: Loppuraati tutustuu palkintoehdokkaisiin ja kokoontuu päättämään palkinnon saajan.
  • Lokakuu 2018: Loppuraati palkitsee voittajan Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 27.10.2018. Voittaja saa palkinnoksi 1500 euroa, joka jaetaan Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto myönnetään tänä vuonna 18. kerran. Viime vuonna palkinnon sai aikoinaan itsekin Nuori Aleksis -raatiin kuulunut Hanna Kauppinen teoksellaan Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut (Myllylahti).

Kilpailun tavoitteena on paitsi löytää nuorten vuoden 2017 kirjasuosikki myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta. Suuren lukijaraadin jäseniä varten on avattu verkkoon suljettu keskustelufoorumi. Kirjoista ja lukemisesta saa ja kannattaa keskustella!

Mukana olevat koulut:

Alavuden lukio
Apollon Yhteiskoulu, Helsinki
Etelä-Tapiolan lukio, Espoo
Haapajärven lukio
Haminan lukio
Helsingin ranskalais-suomalainen koulu
Viikin normaalikoulu, Helsinki
Herttoniemen yhteiskoulu, Helsinki
Kalajoen lukio
Kallion lukio, Helsinki
Kannaksen lukio, Lahti
Kempeleen lukio
Kouvolan Yhteislyseo
Limingan lukio
Lohjan Yhteislyseon lukio
Luxemburgin Eurooppa-koulu I
Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi
Muhoksen lukio
Nurmon lukio, Seinäjoki
Olarin lukio, Espoo
Oriveden lukio
Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio
Pietarsaaren lukio
Ressun lukio, Helsinki
Schildtin lukio, Jyväskylä
Someron lukio
Tammerkosken lukio, Tampere
Töölön yhteiskoulu, Helsinki
Äänekosken lukio