Äly – ikkuna uuteen ylioppilaskokeeseen

26.4.2017

Äidinkielen opettajain liitto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura tuottavat yhdessä digitaalisen oppimisalustan, joka valmentaa äidinkielen ja kirjallisuuden sähköiseen ylioppilaskokeeseen.


Äly-niminen alusta tulee keväästä 2018 alkaen korvaamaan vuodesta 1948 ilmestyneen Ylioppilastekstejä-kirjan. Alustan käyttö on ilmaista ÄOL:n jäsenopettajille. Opiskelijat voivat ostaa alustan käyttöön vuosilisenssin.

Äly sisältää sekä kirjoittamisen että lukemisen koetta vastaavia aineistoja ja harjoitustehtäviä. Opiskelijoiden omatoimista harjoittelua varten alustalla on laaja oppilaan taitotasoon reagoiva kielenhuolto-osio. Älyn harjoitustehtävien tyypit ovat samat kuin digitaalisessa ylioppilaskokeessa. 

Opettajien arvioinnin tueksi alustalle kootaan kommentoituja ylioppilastekstejä. Opettajat voivat myös luoda alustalle omia tehtäviään. Äly antaa opettajalle mahdollisuuden seurata opiskelijoittensa aktiivisuutta reaaliajassa, ja sekä tehtävien tekeminen että niiden korjaaminen ja kommentointi tapahtuvat samassa paikassa Älyn omilla työkaluilla. 

Myös äidinkielen ja kirjallisuuden preliminäärikokeet toimitetaan Äly-alustalle syksystä 2018 alkaen.

Tulevan lukuvuoden 2017–2018 aikana ÄOL:n lukioryhmä järjestää koulutusta lukion opettajille ympäri Suomen yhteistyössä liiton omien paikallisjärjestöjen kanssa. Koulutuksessa perehdytään sekä Äly-alustan käyttöön että uuteen digitaaliseen äidinkielen ylioppilaskokeeseen. Koulutusten aikataulu julkaistaan heti lukuvuoden alussa elokuussa.

Äly julkistetaan ja avataan kaikkien käyttöön Äidinkielen opettajain liiton talvipäivillä 20.1.2018.