Terveisiä tulevaisuuteen

8.5.2023


Tervehdin sinua menneisyydestä. On aurinkoinen huhtikuun ensimmäisen sunnuntain iltapäivä. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Pakkasta on pari astetta. On täydellinen kevättalven aamu. Sellainen, joka herättää lupauksen tulevasta. Tänään äänestetään.

Viime kuukausien aikana koulutus on saanut enemmän näkyvyyttä kuin aiemmin. On kiinnostuttu keskustelemaan siitä, missä jamassa suomalainen peruskoulu on. Lukio ja ammatillinen koulutus ovat nekin saaneet osansa, samoin varhaiskasvatus.

Kun luet tätä, tiedät jo, miten vaaleissa kävi. Toivottavasti olet tyytyväinen. Ehkä hallitusneuvottelut on jo käyty ja tiedät, kuka on uusi opetusministeri. Ehkä tiedät, mihin suuntaan koulutuksen kehityksen suunta käännetään. Vai käännetäänkö lainkaan.

Kun luet tätä, sinulla on mahdollisuus arvioida, mikä merkitys vaalilupauksilla oli. Toivottavasti olet tyytyväinen. Lähes kaikki puolueet lupasivat olla leikkaamatta koulutuksesta. Useampi kuin yksi puolue lupasi panostaa peruskouluun. Ennen vaaleja ei ollut pulaa hienoista ajatuksista eikä rahasta. Rahaa haluttiin antaa myös toiselle asteelle, erityisesti ammatilliseen koulutukseen.

Tulevina vuosina myös meillä äidinkielenopettajilla on omia tavoitteitamme. Meidän ammattitaidollemme on kysyntää ja arvostusta, ja sen pitää näkyä käytännön tekoina. Opetukseen käytettävien tuntien määrää on lisättävä. Aineenopettajien ammattitaitoa pitää hyödyntää aiempaa laajemmin. Vaikka osaamisen yhtäkkisestä romahduksesta ei olekaan kyse, tarvitaan selkeitä muutoksia, jotta suunta saadaan kääntymään.

Kun luet tätä, liittomme on pitänyt eduistasi yhtä hyvää huolta kuin ennenkin. Olemme aloittaneet yhteydenpidon uusiin kansanedustajiin. Olemme jatkaneet yhteistyötä Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Tätäkin yhteistä edunvalvontaa varten kannattaa edelleen olla ÄOL:n jäsen.

Toivon, että myös sinä olet tehnyt tänä vuonna jotakin yhteiseksi hyväksemme. Toivon, että olet voinut sanoa ääneen, että sinulla ja ammattitaidollasi on merkitystä. Toivon, että olet voinut myös osoittaa oman työsi rajat, koska opettajan ja koulun ei vieläkään kuulu hoitaa ihan mitä tahansa. Kun yhdessä puolustamme omia oikeuksiamme, olemme vahvempia kuin yksin. Ja kun luet tätä, ehkä tiedät myös, mitä hallitusohjelmaan lopulta kirjoitettiin. Toivottavasti meidän tavoitteemme näkyvät siellä. Minä lähden nyt äänestämään.

Jaakko Sarmola
varapuheenjohtaja