Aina ei voi onnistua

5.2.2020


 

 

 

 

 

Äidinkielen opettajilla ja opetuksella on omanlaisensa maine. Luulenpa, että jokainen meistä on tavannut jonkun, joka kertoo pelkäävänsä puhumista meidän kanssamme, koska "kuitenkin korjaamme heti kaikki virheet". Minun tehtäväkseni on aina jäänyt oikaista tuo olettamus: kukin puhukoon niin kuin haluaa.

Mutta mikä on taustalla? Olemmeko oikeasti sellaisia kuin maineemme väittää? Toimimmeko tietoisesti tai tiedostamattamme niin, että oikaisemme tai korjaamme muiden kielenkäyttöä aina tilaisuuden tullen?

Omalla kohdallani on turhankin totta se, että luen mitä tahansa tekstiä "sillä silmällä". En osaa edes selittää, miksi ja miten katseeni tarttuu lähes jokaiseen oikeinkirjoituksen ongelmaan. Vaikka niillä usein ei ole mitään tekemistä tekstin ymmärrettävyyden kanssa. Oikeastaan nolostun, kun en malta olla poimimatta välimerkki-, lauseenvastike- tai kongruenssivirheitä. Joskus joudun ponnistelemaan: tällainen opettajako minusta on tullut? Ja miksi osoittelen vain niitä kielenkäytön ongelmia, kun en kuitenkaan puutu vaikkapa tyhmään käytökseen muulloin kuin työajalla?

 

Samalla tavalla sopisi pohtia myös sitä, miten annamme palautteen silloin, kun se on aiheellista. Itse voisin ryhdistäytyä ja keskittyä kannustavuuteen sen sijaan, että pelästytän kirjoittajan viimeisenkin halun kirjoittaa yhtään mitään. Tuskinpa kukaan pitää kirjoittamista ainakaan yhtään kiinnostavampana, jos saa kuulla vain omista virheistään.

 

Ja joskus sattuu tekijälle itselleenkin. Helmikuun alussa ÄOL:n Facebook-sivulla julkaistiin postaus, josta tuli omanlaisensa viraali hitti. Tarvittiin vain, öh, kuusi muokkausta, ennen kuin oikeinkirjoitusvirheet oli korjattu. Julkaisun saama palaute keräsi kansalaisilta monenlaisia kommentteja, joista ainakin osan taustalla ovat todennäköisesti kouluaikoina opettajilta saadut palautteet. Myönnän, että harmittaa. Mutta toisaalta: aina ei voi onnistua, opettajakaan.

Tuo epäonninen FB-julkaisu muuten tavoitti ennätysmäärän henkilöitä ja toi poikkeuksellisen paljon uusia seuraajia. Terveiset kaikille teille!

Jaakko Sarmola

varapuheenjohtaja