ÄOL:n vuosikokous haastaa koko yhteiskunnan yhteiseen lukutaitotyöhön!

25.1.2022

Äidinkielen opettajain liitto päätti vuosikokouksessa 23.1. 2022 kokoustiedotteesta: Lukutaitotyö on yhteiskunnan yhteinen asia. ÄOL haastaa kaikki tahot mukaan!

Lukutaitotyö on yhteinen jaettava

Mahdollisuus lukemiseen on jakamaton kansalaisoikeus, josta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina pidämme kiinni tinkimättä. Sivistys- ja kasvatustyön ammattilaisina ohjaamme oppijoita lukemisen ja kirjallisuuden pariin, tutustutamme lajeihin, vinkkaamme ja eriytämme eri suuntiin, lyömme kaikin tavoin kipinää – mutta voimme pakottaa hevosen korkeintaan hörppäämään.

Meille äidinkielen ja kirjallisuuden opettajille ensisijaisen tärkeää on se, että lukeminen saadaan alulle. Keskustelu siitä, mitä tai miten joku lukee, tulee kyseeseen vasta sen jälkeen, kun kirjaan tarttumisesta on tullut vaihtoehto.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina haastamme kaikki lasten ja nuorten kanssa työskentelevät lukemaan julkisesti kirjaa vuoden 2022 aikana. Lukeva aikuinen tai vertainen mallintaa lukemista, tekee lukuharrastuksesta näkyvää, rauhoittaa fyysistä ympäristöä ja parhaimmillaan provosoi keskusteluun. Puhutaan yhdessä luetusta: ihmetellään, kummastellaan ääneen!

Koulut, kirjastot, nuorisotyöntekijät, valmentajat, joukkueenjohtajat, isoset, vahtimestarit ja kansamme syvät rivit – kaikki me olemme kollektiivisesti vastuussa lukemisen edistämisestä yhteiskunnassamme. Meitä yhdistää lukutaitotyö. Tartutaan yhdessä kirjaan!