Uusin Virke

PÄÄKIRJOITUS Virke 2/2022

Milja Ahtosalo

 

TARINOIDEN TAIKA JA VOIMA

 

En ole maailman ainoa ihminen, joka tutkii kylässä käydessään, mitä kirjoja kodin kirjahyllystä löytyy. Onhan se hieman nuuskimista, mutta hyllystä löytyvät kirjat paljastavat kodin asukkaista paljon.

Eräässä asuntonäytössä kirjahyllyjä tarkkailemalla tein tulkinnan, että asunnossa asuu äidinkielen opettaja. Todistusaineisto nro 1: Kirjahyllyjä oli monta, eri huoneissa. Todistusaineisto nro 2: Kirjahyllystä löytyi peruskouluklassikkoja, kuten Kärpästen herra, Rambo ja muutama muu nykynuortenkirja. Todistusaineisto nro 3: Kirjahyllyssä oli muutama peruskoulun äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirja. En tosin koskaan saanut tietää, oliko tulkintani oikea.

Jos joku ventovieras tulisi meille kylään, hän voisi tehdä saman tulkinnan samoilla todisteilla. Kirjakokoelmaani ovat monet muuttomiehetkin mananneet. Nykyisin meillä on kolme kirjahyllyä: yksi kaunolle, toinen tietokirjoille ja kolmas lastenkirjallisuudelle.

Nelivuotias esikoiseni vaatii ilokseni joka ilta luettavaksi ainakin kolme kirjaa. Tarinoista hän pitää myös muissa muodoissa, etenkin audiovisuaalisesti esitettynä. Joulun alla ostin hänelle katselukokemuksen etäteatteriin. Videotallenteen muotoon tehty teatteriesitys jaksoi kiinnostaa useita katselukertoja, vaikkei se ollut piirretty, vaan siinä näyttelivät ihan oikeat ihmiset teatterilavasteissa.

Tarinat ja kertomukset ovat viehättäneet ihmisiä aina, ja niiden avulla on voinut ja voi muuttaa maailmaa. Tässä lehdessä tarinat eri muodoissaan ovat taas läsnä. Vaikka lukeminen on ihanaa, voi tarinoista onneksi nauttia monissa muodoissa. Lehden sivuilla muun muassa kurkistetaan 150-vuotiaaseen Kansallisteatteriin, tarkastellaan räplyriikkaa kantaa ottavina teksteinä, opitaan selkokirjoista ja käydään monikielisessä kirjastossa. Mukavia lukuhetkiä, kollegat!