Uusin Virke

PÄÄKIRJOITUS Virke 3/2019

Jaana Ristimäki

 

Ajatuksia ajasta ja vedestä
 

Uuden kouluvuoden aloitus tekee ajankulumisesta konkreettista. Jälleen jäivät niin kirjan kirjoittaminen kuin konmarituskin odottamaan ensi kesää. Jälleen luokassa odottavat uudet opiskelijat, ja ne, jotka vasta tulivat tutuiksi, ovatkin lähteneet pois. Nokkela kollegani kuvaili taannoin kouluvuotta Wire-sarjaa mukaillen: ”Lukuvuodessa on kaksi päivää: se, kun syksyllä astut kouluun sisään ja se, kun keväällä astut koulusta ulos.” Syksyisen työelämäsukelluksen myötä saattaa helposti kadottaa ajan kokonaan. Ei ole enää aikaa perheelle tai harrastuksille, eikä ole tarpeeksi aikaa työlle. Pinnan alla ei ole aikaa, pelkkää vajoamista.

Mistä siis saada aikaa? Aristoteleen mukaan aikaa ei ole ilman muutosta. Vajoaminen on siis keskeytettävä. On alettava uida, edes räpiköidä. Tähän Virkkeen numeroon Penni Pietilä on koonnut aakkosia ajanhallinnan helpottamiseksi. Jos aiempina vuosina työ on tuntunut uuvuttavalta, voisiko jokin aakkosista inspiroida muutokseen? Lukion uuden opetussuunnitelman perusteiden luonnoksissa kannustetaan vertais- ja itsearviointiin. Voisiko kollegan kanssa laatia ja jakaa erilaisia palaute- ja arviointiurakkaa helpottavia matriiseja - tai vaikka vitsejä? Löytyisikö työmatkan varresta uusi kahvila, jossa voisi piristää itseään niin korjauskakkupalalla kuin -kofeiinillakin?

Heinäkuussa edesmennyt Claes Andersson jatkaa ajatusta ajan ja muutoksen suhteesta: ”Mitään ei tapahdu kun kaikki jatkuu eikä/ aikaa ole eikä odotusta/ (siksi että aika on läsnäoloa)”. Jos aika on läsnäoloa, sen määrä ei ole vakio. Olemalla enemmän läsnä voimme saada arkeemme lisää aikaa. Läsnäolollekin on varattava aikaa, jolloin on vaarassa sortua jälleen ajanhallinnan ahdistavaan kehään. Niin helposti ennen toimeen ryhtymistä tulee ihan kuin ohimennen tarkistettua Facebookin uutissyöte, plärättävä sitten samat kuvat Instagramista ja luettava samojen algoritmien ohjaamat uutisotsikot Hesarin sovelluksesta. Ai niin, pitääpä googlata, estääkö rokote vesirokon tarttumisen. Mitenkäs olikaan oman rokotesuojan laita, kannattaakohan punkkirokote vielä ottaa, missäs niitä punkkeja eniten olikaan, kannattaisiko saaristoon mennä vielä syyslomalla… Seis. 

Tänä vuonna syysloma on virallinen lukuloma. Silloin viimeistään on aika laittaa älylaitteet syrjään ja ottaa kirja käteen, tai ladata itselle sähkö- tai äänikirjasovellus. Kannattaa kuitenkin muista asettaa kaikki ponnahdusviestit pois käytöstä, jottei niin hauraaksi muuttunut läsnäolotila hairahtuisi omille teilleen.  

Jos kuitenkin jo osaat uida seesteistä rintaa, ehkä välistä pyrähtää reippaaseen krooliin, ja sitten köllähtää selälleen kellumaan, ennen kuin taas matka jatkuu, älä muuta mitään. Nauti.