Uusin Virke
![]() |
PÄÄKIRJOITUS Virke 2/2023
Milja Ahtosalo
Parhaat vinkit kesälomaan
Minäkin tein sen. Juttelin tekoälyn kanssa. Halusin kuulla, mitä vinkkejä sillä olisi äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan kesäpuuhiksi. Kesäloma on kuulemma opettajan parasta aikaa, koska silloin voi levätä ja palautua, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä harrastaa. Ja, tietenkin, voi kehittyä ammatillisesti ja suunnitella seuraavaa lukuvuotta.
Jatkoin tiedustelujani ja kysyin, miksi kesäloma on juuri äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan parasta aikaa. Syitä lueteltiin viisi: 1) voi harjoittaa intohimoamme, lukemista, häiriöttä, 2) voi keskittyä luovaan kirjoittamiseen, 3) voi osallistua konferensseihin ja koulutuksiin, 4) voi suunnitella opetusmateriaalia, mutta onneksi kuitenkin 5) voi nauttia leppoisasta tunnelmasta. Jatkoin kyselyjäni. No, toki äikän opettaja voi myös järjestää kirjoituskursseja muille ja osallistua itse kirjallisuusfestareille. Tässä kohtaa tekoäly väläytti erroria. Siitä toettuaan se tarjosi uusia ideoita: voi osallistua kirjoituskilpailuihin, voi retkeillä kirjallisuuskohteissa, tehdä kielimatkan tai tehdä vapaaehtoistyötä. "Tämä auttaa opettajia kehittämään opetustaitojaan ja samalla auttaa muita ihmisiä oppimaan uusia taitoja."
Ehdotukset alkoivat uuvuttaa. Kysyin tekemistä, joka ei liittyisi omaan työhön. Tekoäly ehdotti mindfulnessia, matkustelua ja kirjojen lukemista. "Vaikka jokaisella onkin oikeus viettää lomaa haluamallaan tavalla, ei ole suositeltavaa viettää koko kesälomaa sohvalla maaten verhot kiinni." Sain suosituksen kevyeen urheiluun ja ulkona puuhailuun. "Opettajan on löydettävä tasapaino loman aikana työn ja rentoutumisen välillä, jotta hän voi palata virkeänä ja motivoituneena uuteen lukuvuoteen."
Alkoi tuntua, etteivät minun ja tekoälyn ajatukset rentouttavasta kesälomasta kohtaa. Kysyin, mitä jos unohtaa kesäloman aikana, miten opetetaan. Sain taas kullanarvoisia vinkkejä: päivitä oppimateriaali, käy koulutuksissa, juttele kollegoille jne. "Kaiken kaikkiaan, älä huolestu, jos et heti muista kaikkea syksyn alussa. Ajan myötä muistisi palautuu ja voit taas opettaa niin kuin ennenkin."
Lopuksi halusin tietää, kuinka hyvin tekoäly tuntee arvioinnin perusteet ja kysyin, saako numerot antaa lottometodilla. Siitä sentään olimme samaa mieltä: "Ei, oppilaille ei pidä antaa numeroita lottometodilla."
Oli tekoäly jossain oikeassakin. Kesälomalla on ihanaa lukea kirjoja, mutta toisaalta elokuussa on jo ihanaa suunnata ajatukset kohti tulevaa lukuvuotta ja virkistää muistia esimerkiksi Äidinkielen
ja kirjallisuuden opetuksen Foorumissa. Tässä Virkkeen numerossa tarjolla on katsauksia niin tekijänoikeuksiin, nettilukemiseen kuin S2-opetuksen nykytilaan. Lisäksi voi inspiroitua vaikka kirjagrammaamisesta tai suunnitella kesäretken kirjailijakohteisiin.