Yläkoulun Nuori Aleksis

Yläkoulun Nuori Aleksis 2023 -projektiin voivat osallistua kaikki kevään 2023 aikana luokilla 7–9 opiskelevat oppilaat.

 

Osallistujista kootaan suuri lukijaraati, joka lukee omatoimisesti kevään ja kesän aikana vuonna 2022 ilmestynyttä, kotimaista, nuorille tarkoitettua kauno- ja tietokirjallisuutta. Raatilaisten suosikit kootaan elokuussa, ja niiden perusteella raadin parhaat lukijat valitsevat palkinnon saajan.

 

1 500 euron rahapalkinto kirjailijalle jaetaan Turun Kirjamessuilla.

 

Yläkoulun Nuori Aleksis -lukijaraati järjestetään nyt neljännen kerran. Viime vuonna palkinnon sai Anne-Maija Aalto teoksellaan Mistä valo pääsee sisään (Otava).

Vaikka lukemisen vähenemisestä ja lukutaidon heikkenemisestä puhutaan paljon, on meillä myös nuoria, jotka ovat kiinnostuneita kirjallisuudesta ja lukevat paljon. Nuori Aleksis on tarkoitettu juuri heille!

Vähimmäisvaatimus raatilaisille on 15 kirjan lukeminen.

 

Yläkoulun Nuori Aleksis -aikataulu ja prosessin kulku


6.2.–17.3.2023: Opettajat saavat ilmoittaa mukaan luokilla 7–9 opiskelevia oppilaitaan tämän sivun ilmoittautumislomakkeella.

20.3.–17.8.2023: Oppilaitaan ilmoittaneet opettajat saavat tarkemmat ohjeet ja raatilaisten lukuaika alkaa. Ohjeet lisätään ennen ilmoittautumisajan loppumista myös tälle sivulle.

Suuri lukijaraati lukee heille jaettavalta listalta viime vuonna ilmestynyttä nuorten kauno- ja tietokirjallisuutta. 17.8. mennessä raatilaisten opettajat palauttavat ÄOL:lle raatilaisten lukulistat ja kirja-arviot neljästä suosikkiteoksestaan.

Kirja-arvioiden perusteella valitaan palkintoehdokkaat ja viisi loppuraatilaista, joiden tehtävänä on päättää palkinnon saaja.

Loppuraatiin pääsyyn vaikuttavat ensisijaisesti luettujen teosten määrä ja tasatilanteessa se, miten hyvin omat suosikit on perusteltu.

15.9.2023: Loppuraati kokoontuu Äidinkielen opettajain liiton toimistolla Helsingissä. Raatilaisten opettajien toivotaan pääsevän saattajiksi.

29.9.2023: Loppuraati palkitsee valitsemansa kirjailijan Turun Kirjamessuilla. Raatilaiset voivat ottaa mukaan opettajansa tai huoltajansa.

Raatilaisten ja saattajien matkakulut korvataan.


Yhteydenpito raatilaisiin opettajien kautta


Opettajat saavat raatilaisille jaettavaksi kirjalistan, johon on koottu viimevuotiset nuorten kauno- ja tietokirjat. Opettaja voi valita, jakaako hän kirjalistan oppilaileen sähköisesti vai tulostaa sen.

Raatilaisten tehtävänä on lukea listan teoksia niin paljon kuin he ehtivät ja jaksavat. Elokuussa he palauttavat opettajilleen sellaiset listat, joihin he ovat merkinneet ne teokset, jotka ovat lukeneet. Lisäksi raatilaiset palauttavat arvionsa neljästä suosikkiteoksestaan paremmuusjärjestyksessä.

Opettajat voivat palauttaa kirjalistat ja kirja-arviot ÄOL:oon sähköisinä tiedostoina tai skannattuina.

Jokainen lukulistansa ja kirja-arvionsa palauttanut raatilainen saa osallistumistodistuksen ja palkitun kirjan muistoksi tärkeästä työstään.

Kirjalista ja muut materiaalit

MS Excel -tiedostoYläkoulun sähköinen kirjalista 2023.xlsx (12 kB)
Sähköisesti täytettävä versio kirjalistasta.
PDF-tiedostoYläkoulun paperinen kirjalista 2023.pdf (103 kB)
Käsin täytettävä versio kirjalistasta.
PDF-tiedostojuliste, yläkoulu 2023.pdf (715 kB)
Mainosjuliste päivämäärillä.
Instagram julkaisu, pohja.jpg (630 kB)
Instagram tarina pohja.jpg (117 kB)

 

Vuoden 2022 yläkoulun Nuori Aleksis -palkinto

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään, Otava

 

Aiemmin palkitut:

 

2021
Elisa Nieminen: Rikki revityt (Myllylahti)

2020
Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli (WSOY)