Nuori Aleksis

 

Nuori Aleksis -palkinto jaetaan parhaalle edellisvuonna ilmestyneelle kotimaiselle kaunokirjalle. Palkinnon saajan valitsee toisen asteen opiskelijoista koostuva raati.

 

Äidinkielen opettajain liitto kokoaa joka vuosi toisen asteen oppilaitosten opiskelijoista koostuvan valtakunnallisen lukijaverkoston, joka nimeää aina edellisenä vuonna ilmestyneistä kotimaisista kaunokirjoista parhaan. Samasta oppilaitoksesta voi osallistua enintään kolme oppilasta.

Palkittava kirja valitaan listalta, johon on koottu viime vuonna ilmestyneitä romaaneja, novelli- ja runokokoelmia. Lasten- ja nuortenkirjat jäävät kilpailun ulkopuolelle, samoin viihdekirjallisuus ja näytelmät.

Kukin raatilainen lukee listalta sen verran kirjoja kuin ehtii, jaksaa ja haluaa. Luetuista teoksista pidetään kirjaa, ja niitä voi myös halutessaan arvioida lyhyesti. Raatilaisille avataan oma keskustelualue, jossa he voivat vaihtaa ajatuksia lukemistaan kirjoista.

Nuoren lukijan huippuhetki

Luku-urakka alkaa huhtikuussa ja päättyy elokuun lopussa, jolloin opiskelija lähettää liittoon luettelon lukemistaan kirjoista, valitsee niistä neljä mielestään parasta ja perustelee valintansa. Viisi suosituinta kirjaa valitaan loppuraadin arvioitaviksi.

Loppuraati koostuu lukijaverkoston parhaista lukijoista, ja se kokoontuu lokakuun alkupuolella Helsinkiin päättämään, mikä kirja ansaitsee vuoden Nuori Aleksis -palkinnon. Loppuraatiin pääsy on ollut monelle nuorelle opiskelun huippuhetki. Loppuraatilaiset saavat kaikki loppukilpailuun päässeet kirjat omikseen hyvissä ajoin, jotta ehtivät lukea ja arvioida ne.

Palkinto julkistetaan lokakuussa Helsingin Kirjamessuilla. Loppuraadin edustajat esittelevät palkittavan kirjailijan ja luovuttavat hänelle 1 500 euron rahapalkinnon. Kaikki lukijaverkostolaiset saavat palkitun kirjan ja todistuksen muistoksi urakastaan.

Julkisuutta omalle oppilaitokselle

Lukijat hakevat kirjat kirjastosta. Monet kirjastot ovat mielellään tukeneet nuoria lukijoita ja auttaneet kirjojen hankkimisessa esimerkiksi antamalla kaukolainaukset ilmaiseksi. Eri puolella Suomea kilpailu on tuonut opiskelijalle ja koululle myönteistä julkisuutta. Opettaja voikin olla yhteydessä paikallisiin tiedotusvälineisiin ja kertoa, että omassa koulussa on ahkera lukija, joka on päässyt mukaan valtakunnalliseen lukijaraatiin.

Vuoden 2018 Nuori Aleksis -palkinto

 

Rosa Liksom: Everstinna, Like Kustannus

Aiemmin palkitut:


2017

Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut, Myllylahti

2016

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu, WSOY

2015

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys, WSOY

2014

Marja Björk: Poika, Like

2013

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja, Teos

2012

Johanna Sinisalo: Enkelten verta, Teos

2010

Kari Hotakainen: Ihmisen osa, Siltala

2009

Johanna Sinisalo: Linnunaivot, Teos

2008

Juha Itkonen: Kohti, Otava

2007

Tina ja Reko Lundán: Viikkoja, kuukausia, WSOY

2006

Tuomas Kyrö: Liitto, WSOY

2005

Maarit Verronen: Keihäslintu, Tammi

2003

Reko Lundán: Ilman suuria suruja, WSOY

2002

Maria Peura: On rakkautes ääretön, Tammi

2001
Jukka Heikkilä: Antigonos, jumalten poika, Karisto

2000

Pentti Saaritsa: Elävän mieli, WSOY

1999

Leena Krohn: Pereat Mundus: Romaani, eräänlainen, WSOY
 

Palkintoa ei myönnetty vuosina 2004 ja 2011.